Make your own free website on Tripod.com
Kostajnicki glasnik - Hrvatska Kostajnica
Propast vatrogastva u Hrv. Kostajnici

HOME

CHAT!
Nas Grad - Hrvatska Kostajnica
Kobasijada 2003.
Turisticka karta
Razglednice - Hrvatska Kostajnica
Razglednice - nove
Razglednice - stare
Fasnik 2003.
Iz starih albuma
Propast vatrogastva u Hrv. Kostajnici
Kostajnicke vijesti
Zanimljivosti
Sport
Koristoljublje
Pamflet KAOS-a
Dvije godine "Kostajnickog glasnika"
Trstenjakova ulica
Obljetnice
Casopisi - U Tebi Oce
Gradovi prijatelji - Senkvice (Slovacka) - Traversetolo (Italija)
Traversetolo - Italija
Senkvice - Slovacka
Kontakti

Obiljezavanje 110. godina DVD-a Hrv. Kostajnica
Svecana povorka DVD-a Hrv. Kostajnica - povodom110. godina rada

"Jutarnji list" Zagreb, 28.01.2003.
 
Grad svojim vatrogascima duguje vise od 100 tisuca kuna
 
Vatrogasci iz Hrvatske Kostajnice uskoro  nece smjeti gasiti pozare
 
Vatrogasci su zatrazili novac koji im Grad duguje, no apeli nisu dali nikakve rezultate
 
HRVATSKA KOSTAJNICA - Grad Hrvatska Kostajnica vatrogascima toga grada duguje vise od 100 tisuca kuna.
       Ako ne dobiju taj novac, vatrogasci uskoro nece moci izlaziti na pozarista. Naime, zbog krsenja Zakona o vatrogastvu, placat ce visoke novcane kazne i dobivati prekrsajne prijave. Iako je gradskom proracunu Hrvatske Kostajnice 2001. godine za vatrogasce bilo namjnjeno 200 tisuca kuna, dobili su samo 100 tisuca, a rebalansom proracuna nije im smanjen prvobitan iznos. Prosle su godine za svoju redovitu djelatnost trazili ponovno 200 tisuca kuna, a odobreno im je 130 tisuca. Ipak, ni tu svotu nisu dobili u cijelosti.
  - Zakonom o vatrogastvu propisana je oprema koju vatrogasci moraju imati prilikom izlaska na pozariste, a ona je iznimno skupa i ne  mozemo je kupiti ako nam se dugovanja ne doznace. Izlazimo li na pozariste bez takve opreme, podlijezemo mogucnosti kaznjavanja od inspekcija. Takvu jednu kaznu vec smo dobili i sad smo na sudu - rekao je Tomislav Paunovic, tajnik Vatrogasne zajednice Hrvatska Kostajnica. Novac koji im grad duguje vatrogasci su i pismeno zatrazili od gradonacelnika Davora Govorcinovica, no njihovi apeli nisu dali rezultate. - U studenom smo poslali dopis svom opcinama da nabave zastitnu opremu kako bi izbjegli novcano kaznjavanje koje bi nas moglo unistiti. Dosad su opremu nabavili Majur i Dvor, a Kukuruzari ce je nabaviti ovih dana. Hrvatska Kostajnica tome se nije odazvala tako da nasi vatrogasci nemaju opremu - ustvrdio je Paunovic.
       Zbog neizvrsavanja obveza prema vatrogascima, Vatrogasna zajednica Hrvatska Kostajnica duzna je vise od sest tisuca kuna za specijalisticke preglede vatrogasaca bez kojih takodjer ne smiju izaci na teren. Ukupno su duzni vise od 60 tisuca kuna.
       - Ako nam se novac ne bude doznacivao, necemo moci izlaziti na pozarista, a ne smije se zaboraviti kako je prva profesionalna vatrogasna postrojba od nas udaljena vise od 30 kilometara, a da nasa zajednica pokriva vise od 20 posto podrucja Sisacko-moslavacke zupanije - zakljucio je Paunovic. (Koraljka Djetelic)

Marijana Petir: Nigdje nije kao u Kostajnici
Saborska zastupnica Marijana Petir, koja je i inicirala izmjene Zakona u vatrogastvu, koje ce pred saborskim odborima braniti slijedeceg tjedna, kaze kako slicnih problema nema nigdje osim u Hrvatskoj Kostajnici i Ludini. Smatra da nema dovoljno senzibiliteta za vatrogasce koji su tradicija, ali i potreba svakoga grada i opcine. Pita se sto ce se dogoditi kad se nesto zapali, a vatrogasaca nece biti ili ce zbog straha da ce biti kaznjeni morati samo gledati kako nesto gori.

Limena glazba DVD-a Hrv. Kostajnica u Sunji
Limena glazba DVD-a Hrv. Kostajnica u Sunji

(Fotografije iz foto-arhiva "Kostajnickog glasnika")