Make your own free website on Tripod.com
Kostajnicki glasnik - Hrvatska Kostajnica
Kostajnicke vijesti

HOME

Turisticka karta
Nas Grad - Hrvatska Kostajnica
Zrinj
Vatrogastvo
Presuda
Foto album
Izletnicke razglednice
Prva pricest
Knjige
Razglednice - stare
Kostajnicke vijesti
Politika
Zanimljivosti
Sport
Drugi o nama
Obljetnice
Gradovi prijatelji - Senkvice (Slovacka) - Traversetolo (Italija)
Traversetolo - Italija
Senkvice - Slovacka
Kontakti

    Na proslavi 35. god. mature, 07. lipnja 2003. godine sastali su se sa svojim profesorima Milenom Zec, Dragicom Covic, Aleksandrom Kolkom i Draganom Srbljaninom ucenici maturanti iz skolske godine 1967/68.

 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hrvatska Kostajnica, svibnja 2003. Uz prisustvo velikog broja gradjana, prijatelja i rodbine, nakon eshumacije, pokopani su posmrtni ostaci nasih sugradjana zlocinacki ubijenih 1991. godine. Na groblju Sv. Ane u Hrvatskoj Kostajnici sahranjen je Zvonko Govorcinovic a na Gradskom groblju u Sisku Davor Pavlovic.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
    U Hrvatskoj Kostajnici su japanski veleposlanik Shojirto Imanishi i Darko Srbljanin, ravnatelj kostajnckog Doma zdravlja, potpisali darovni ugovor po kojemu japansko Veleposlanstvo daruje Domu zdravlja 24,5 tisuca eura za nabavu sanitetskog vozila.
  - Nadam se - rekao je S. Imanichi- kako ce se ovom donacijom unaprijediti zdravstvena zastita gradjana Hrvatske Kostajnice i susjednih naselja, a pacijentima omoguciti udobnije i sigurnije putovanje u sisacku bolnicu. Zahvaljujuci na daru, Darko Srbljanin je istaknuo kako se Dom zdravlja skrbi za zdravlje 9000 stanovnika u gradu i okolnim opcinama.    Japanski veleposlanik je u Dvoru potpisao  darovni ugovor, vrijedan 14,6 tisuca eura, za uredjenje tamosnjeg djecjeg vrtica.
/"Vecernji list" Zagreb -(zg) 15.02.2003./

--------------------------------------------------------------------------------------------
      Ucenici Srednje skole  Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice s profesoricom Stanislavom Radic, u organizaciji udruge GONG, posjetili su Hrvatski sabor. Saborski zastupnici birani u izbornim jedinicama u Hrvatskoj Kostajnici Marijana Petri (HSS) i Jozo Rados (Libra) sastali su se s srednjoskolcima i odgovarali na njihova pitanja. Govorili su i o funkcioniranju Sabora, raspravama u njemu i donosenju odluka. Posjet Saboru GONG organizira u sklopu projekta civilnog drustva o temi odrzivog povratka izbjeglica i raseljenih osoba./"Vecernji list" Zagreb (z.g.)
-------------------------------------------------------------------------------------------
 

    U teskoj prometnoj nesreci (04.02.2003.) u Gornjem Hrastovcu poginuo je policajac Zoran Simic (31), zaposlenik Policijske postaje u Hrv. Kostajnici i njegov sin Antonio-Emanul (4) a supruga Mirela u visokoj trudnoci s laksim ozljedama prevezena je u bolnicu. Dvadesetpetogodisnji vozac autobusa "Cazmatransa", u kojem nije bilo putnika, na skliskoj cesti presao je na lijevu stranu i njegovo se vozilo sudarilo s "fiatom" u kojem se nalazio Z. Simic s obitelji.( Prema "Vecernjem listu" od 06.02.2003.)

  Svetom misom u crkvi Sv. Antuna u Hrvatskoj Kostajnici, 17. sijecnja , obiljezen je istoimeni blagdan. Na taj dan, prije sest godina Hrvatskoj Kostajnici je vracen status Grada, koji je izgubila prije nekoliko desetljeca.
------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 

Vise za dnevnice i benzin, a manje za djecu ("Vecernji list" Zagreb - prosinac 2002.)
 
HRVATSKA KOSTAJNICA - Rebalansom gradskog proracuna gradski vijecnici osigurali su vise novca za naknadni rad predstavnickih i izvrsnih tijela i povjerenstava, za benzine, dnevnice, promidzbu i informiranje. Vise je novca i za neke druge stavke, ali ga je za mnoge djelatnosti znatno manje.
      U raspravi na sjednici Vjeca oporba se zalozila da svim korisnicima tekucih sredstava iz proracuna iznosi budu na razini posljednjeg rebalansa, ali vecinom glasova taj prijedlog nije prosao. U vrijeme glasovanja o rebalansu proracuna, oporbeni vijecnici napustili su gradsku vijecnicu.
      Tako ce prema rebalansu proracuna Djecji vrtic dobiti 40.000 kuna manje, a vise ce dobiti Pucko otvoeno uciliste, programi kulture i drugi. Za gradnju gradske galerije za koju prije nije planiran novac, rebalnsom je namjenjeno 60.000 kuna.
       U nastavku sjednice Vijeca, vijecnici su prihvatili ostavku Miroslava Vrapca na duznost direktora Poduzetnickog inkubatora. Razrijesen je clan Poglavarstva Damir Zivkovic na vlastiti zahtjev, a na tu je duznost imenovana Dr. Sonja Krcmar. (Z.G.)
------------------------------------------------------------

    Clanice udruge Hrvatska zena iz Hrvatske Kostajnice organizirale su ispred hotela "Central" humanitarnu, prigodnu prodaju bozicnih i novogodisnjih cestitki , stolnih aranzmana, litnjaka i ostalih ukrasa za bor,koje su vec nekoliko mjeseci izradjivale u svojim prostorijama. Prihod od prodaje posluzit ce im za kupnju nakita za bozicnu jelku u crkvi Sv. Antuna u Hrvatskoj Kostajnici.
       Vrijedne clanice ove udruge nedavno su provele uspjesnu akciju brige o starijim osobama a povodom blagdana Sv. Nikole darovale su dvadesetpetero djece iz naseg grada.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

            Na zadnjoj ovogodisnjoj akciji  prikupljanja krvi Gradskog drustva Crvenog kriza Hrvatska Kostajnica prijavilo se 30 davalaca medju kojima i  Drazen Subaric koji je do sada dao krv 69 puta, Stipan Gorjanac 43, Silvio Seidl 33 i  Jadranko Marusic 23 puta. I cetvero mladih davalaca prvi put je dalo krv. Marija Bakic, Kristina Evic, Zeljko Milicevic i Marko Matic. Ovakvim odazivom bio je veoma zadovoljan i tajnik Gradskog drustva Oliver Marusic koji je i za slijedecu godinu najavio te a  i druge akcije ove humanitarne organizacije..
----------------------------------------------------------------------------------------
      Vec vise od godinu dana kostajnicki lovci susrecu se s bijesnim lisicama i u posljednja tri mjeseca od devet ustrijeljenih cak pet ih je bilo  pozitivno na bjesnocu. Bijesne lisice su veoma opasne izjavio je dopredsjednik Drustva Nikola Zagorac, posebno za djecu pa je Lovacko drustvo organiziralo predavanja za skolsku djecu u Osnovnoj skoli Davorina Trstenjaka u Hrvatskoj Kostajnici i podrucnoj skoli u Grabostanima.Predavanje je bilo popraceno i videosnimcima.
----------------------------------------------------------------------------------------
 
       Drustvo "Nasa djeca" Hrvatska Kostajnica organiziralo je bozicnu likovnu radionicu u kojoj je ucestvovalo preko 40 ucenika Osnovne skole Davorina Trstenjaka. Medjunarodna katolicka organizacija CRS osigurala je potreban materijal i opremu. Nakon uredjenja vlastitih prostorija, likovne radionice ce se odrzavati u novom prostoru, a predsjednica Agata Zagorac najavila  je i strucnu pomoc dizajnerice Edit Posavac-Kolic iz Petrinje.
----------------------------------------------------------------------------------------

         Iznenada je u 74. godini umro Petar Hajdinovic -Pero. Pred velikim brojem njegovih prijatelja, mjestana Hrv. Kostajnice i okolnih mjesta i najblizom rodbinom od njega se na groblju Sv. Roka oprostio njegov skolski prijatelj Juraj Cvetnic.
        Pero Hajdinovic kao predsjednik kostajnickog Ogranka Hrvatske demokratske zajednice, izabran je 15.07.1990. godine za clana Opcinskog odbora HDZ opcine Kostajnica, koja je tada uz sadasnje podrucje Grada Hrv. Kostajnica obuhvacala i sadasnje opcine Hrv. Dubicu i Majur.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
TRIBINA O POVRATKU
PONISTIT CE SE UGOVORI AKO SU NA STETU JEDNE STRANE
HRVATSKA KOSTAJNICA - Promjenom odnosa srpskih vlasti prema povratku imovine  Hrvatima protjeranima iz Republike Srpske stvoreni su uvjeti za povratak Hrvata. Svakodnevno se u Repiblici Srpskoj dogadjaju delozacije Srba iz hrvatskih kuca i stanova, a Konzulat RH u Banjoj Luci pomaze hrvatskim povratnicima u rjesavanju administrativnih problema. Takodjer podupire njihov povratak donacijama hrvatske drzave u gradjevnom materijalu za obnovu kuca. Ove godine bit ce oko 450 takvih donacija, a iduce godine jos i vise - rekao je Boris Belavic, hrvatski konzul u banjaluckom konzulatu RH na prekjucerasnjoj javnoj tribini u Hrvatskoj Kostajnici. Tema je bila povratak izbjeglica, a organizator su bili nevladine udruge "Vrata Bosne" iz Bosanskog Broda i Srpski demokratski forum iz Zagreba. (Iz "Vecernjeg lista" od 06.11.2002.)  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Dan mrtvih obiljezen je posjetom grobljima i paljenjem svijeca. U te dane na grobljima u Hrvatskoj Kostajnici  prisutna je i Limena glazba Dobrovoljnog vatrogasnog drustva Hrv. Kostajnica, koja svake godine prigodnim programom obiljezava taj dan.
...........................................................................................................................

     Posjetom ucenika Osnovne skole Davorina Trstenjaka Gradskoj knjiznici u Hrvatskoj Kostajnici, prigodnim predavanjima i izlozbama, zapocelo je u Hrvatskom domu obiljezavanje Mjeseca hrvatske knjige.

General Bobetko u posjti Sunji

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) - Gradska organizacija Hrvatska Kostajnica organizirala je potpisivanje peticije za potporu generalu Janku Bobetku. Prikupljeno je 426 potpisa na podrucju grada Hrvatska Kostajnica.
...............................................................................................................................................................

Unutrasnjost Zrinskog grada

   Turisticka zajednica Grada Hrvatska Kostajnica organizirala je u subotu, 31.08.2002. godine radnu akciju na uredjenju unutrasnjosti i vanjskog dijela Zrinskog grada.
   Visoka gusta trava isprepletena kupinom i ostalim raslinjem nije bila prepreka vrijednim ucesnicima radne akcije da je uklone.
    U uredjenju su ucestvovali i clanovi Planinarskog drustva "Medvescak" iz Zagreba koji su uredili i planinarsko-pjesacku stazu Gordana Lederera u Hrvatskoj Kostajnici.
   Nakon jedanaest godina na zidinama Zrinskog grada, spomenika nulte kategorije, ponovno se zavijorila hrvatska zastava.