Make your own free website on Tripod.com
Home | Nas Grad - Hrvatska Kostajnica | "Sisacka bojisnica" | MJESEC HRVATSKE KNJIGE | O Smotri "Iz bakine skrinjice" | Knjige | "Kestenijada 2008." u slici | "Kestenijada 2008" | O nazivu Utolice | Turisticka karta | Foto album | Sport | Drugi o nama | Komentari | Iz starih albuma

KOSTAJNICKI GLASNIK - HRVATSKA KOSTAJNICA

   Ukoliko niste uspjeli nabaviti knjigu "Kostajnica gnijezdo sokolovo" - zbirku starih kostajnički napjeva, možete naručiti navedeno izdanje na CD-u uz cijenu od 60,00kuna + poštarina.
   Prvo izdanje  knjige tiskano je u Zagrebu 1993. godine a 1995. godine promovirana je audio kaseta s deset najpopularnijih napjeva iz knjige u izvodjenju Tamburaškog orkestra Hrvatske radio televizije Zagreb.
   U knjizi se nalazi  60 starih kostajničkih napjeva s notama, himna iz operete Ivana pl. Zajca "Majstorski hitac kod Kostajnice", dvije pjesme Nikole Marića i pet pjesama Rudolfa Taclika, koje su posvećene Kostajnici i njenim žiteljima, te tridesetak starih fotografija Kostajnice.    
 

Starogradski napjevi u izvodjenju Tamburaškog orkestra Hrvatske radio televizije Zagreb sa solistima
na CD-u
 
 1. KOSTAJNICE GNIJEZDO SOKOLOVO -"Domaja"
 2. JA URANIH - M. Živković
 3.SKUPOĆA JE TO SVI ZNAMO - M. Januš
 4. KORAČNICA PJEVAČKOG DRUŠTVA "SOKOL"
     - Mješoviti zbor HRT
 5. KOSTAJNICE MILO MJESTO - M. Januš
 6. LIJEPO MOJE POUNJE - "Domaja"
 7. TJERAJ LAĐU - "Samoborke"
 8. U RANU ZORU - M. Živković
 9. VEČER TIHA - I. Ivančan, M. Januš
10. ISPOD DJEDA KOSTAJNIČKOG BRDA
     - "Samoborke"
Cijena CD-a 30,00 kn + poštarina

   Prvo izdanje knjige "Divlji mačak" tiskano je u Vukovaru 1919. godine, a ovaj pretisak dopunjen je predgovorom, bilješkom o piscu i fotografijama od kojih se neke sada prvi put objavljuju. Iako je osnova ove pripovjesti nesretna autorova ljubav prema Milki, kćerki tadašnjeg kostajničkog načelnika, u njoj su opisani prelijepi predjeli našeg kostajničkog kraja, povijesni i drugi dogadjaji iz pretprošlog stoljeća (od 1875. do 1918.godine), običaji i dogadjaji iz našeg grada i njegove okoline a i mnogi od njegovih tadašnjih žitelja. Predivni su opisi desnog dijela Une, nama poznati kao Raluci a koje autor naziva - Araluci.
   "One zelene dubine, one ogromne sedre, u bistroj i dubokoj vodi. Onaj silni šum! A sve prodje tako hitro, kao da je sve to proživljeno samo u mašti."
    Una je i sada zelena kao nekad. Sedre i site ponovno izranjaju iz njenog korita a ona blaga uvala na otoku "Pustinjakova sjenica" kao da postoji i danas. Otkrivali su je i kasnije mnogi zaljubljeni koji su imali hrabrosti da se spuste čamcem ili "splivaju" niz brzake, izmedju oštrih sedri.
 
Cijena knjige 60,00 kn + poštarina

 
     Sve dodatne informacije mozete dobiti ukoliko se javite na e-mail:
ivo_kovacevic@hotmail.com

Knjige

 

U knjizi su opisani događaji i susreti s osobama s područja bivše općine Kostajnica, koja je tada obuhvaćala i sadašnje općine Hrvatsku Dubicu, Majur i D. Kukuruzare, od vremena prvih demokratskih izbora u  travnju  1990. godine do srpnja  1991. godine,  kada je prestao s djelovanjem tadašnji Štab pričuvnog sastava policije RH za općinu Kostajnicu, formiran u listopadu 1990. godine, kao i  s osobama iz drugih sredina koje su imale utjecaja na događaje na ovom području.

Pored mnogih drugih podataka u knjizi su prvi put objavljena i imena svih ubijenih i nestalih osoba iz  1990. i 1991. godine od strane četničkih paravojnih formacija, s područja bivše općine Kostajnica. U knjizi se spominju  i događaji iz vremena progonstva, kao i oni neposredno nakon povratka u oslobođenu Hrvatsku Kostajnicu.

Knjiga ima preko 180 stranica, nekoliko fonograma i tridesetak fotografija.

 

Cijena knjige je 100,00 kuna a s troškovima preporučene dostave poštom na Vašu kućnu adresu iznosi ukupno 120,00 kuna. Uz knjigu ćete dobiti na poklon i CD s video zapisom od 15.07.1990. godine, sa snimljenim fonogramima  i fotografijama iz knjige.

Knjigu možete naručiti na e-mail 

ivo_kovacevic@hotmail.com

nakon čega će Vam se dostaviti broj računa na koji možete izvršiti uplatu.

Uređuje:

Uređuje:
Ivo Kovačević, 44 430 Hrvatska Kostajnica, Vl. Nazora 5.
e-mail:
ivo_kovacevic@hotmail.com